Gastouder worden: hoe werkt het

Hoe word ik gastouder?

Wilt u gastouder worden? Of bent u al gastouder maar bent u op zoek naar nieuwe kinderen om op te passen?
U kunt zich dan laten registreren bij een gastouderbureau. Zoek naar een gastouderbureau in de buurt en vraag voor meer informatie voor het worden van een gastouder.

Ben je geregisteerd als gastouder en wil jij gevonden worden door klanten? Plaats dan je profiel en wordt gevonden door ouders.

Gevonden worden door ouders in de buurt

Als geregistreerd gastouder kunt u zichzelf gratis aanmelden voor een profiel op Gastouders.nl. Deze aanmelding zal verlopen via onze hoofdsite: Oppassen.nl. Geef hier aan dat u een gastouder bent, en uw profiel wordt gratis geplaatst op zowel Gastouders.nl als Oppassen.nl.

Aanmelden als gastouder

Wat zijn de Eisen aan gastouders?

De rijksoverheid heeft een aantal eisen vastgesteld. Lees hier alle eisen. Samengevat:

  • Je moet aangesloten zijn bij een gastouderbureau;
  • Je bent 18 jaar of ouder;
  • Gastouder heeft EHBO-cursus gevolgd;
  • Nederlands, Fries of een erkende Nederlandse streektaal spreken tijdens de opvang;
  • Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) overhandigen aan het gastouderbureau (ook uw huisgenoten moeten een VOG aanvragen). Dit regel je bij je gemeente;
  • Voldoe aan eisen van veiligheid;
  • Rookvrije ruimte.

Hoeveel kinderen mag ik opvangen?

De rijksoverheid heeft ook hier een aantal eisen voor vastgesteld. Namelijk maximaal 6 kinderen tot 13 jaar. Van deze 6 kinderen mogen:

  • maximaal 5 kinderen tot 4 jaar;
  • maximaal 4 kinderen tot 2 jaar;
  • maximaal 2 kinderen tot 1 jaar.

Wat kost het zijn van een gastouder?

Het zijn van een gastouder zou je natuurlijk geld op moeten leveren. Echter, er zijn ook kosten aan verbonden. Je moet geregistreerd staan bij een gastouderbureau. Het gastouderbureau regelt een aantal dingen voor je en hiervoor vragen zij een vergoeding. Dit kan zijn in een vergoeding per maand (bijvoorbeeld 60 euro) of een vergoeding per uur per kind (bijvoorbeeld 1 euro).

Welk gastouderbureau moet ik kiezen?

Elk gastouderbureau is anders. De een regelt veel voor je, de ander bemoeit zich nauwelijks met je. De keuze voor een gastouderbureau is daarom sterk afhankelijk in wat je zoekt. Ben je nog niet aangemeld bij een gastouderbureau? Vraag dan bij een aantal bureaus informatie aan. Zo kan je een goede vergelijking en keuze maken.

Waar vind ik gastouderbureaus?

Zoek nu hier een gastouderbureau. Als je eenmaal een gastouder bent, dan kan jij je op deze website aanmelden en kunnen ouders contact met jou opnemen.

Ben jij gastouder?

Als gastouder kan jij je gratis aanmelden, zodat ouders je kunnen vinden:

Nu aanmelden

Gastouder kinderen